Hatay tarihi değerleri kadar lezzetleriyle de ünlü. Antakya mutfağı ise tartışılmaz bir yere sahip. Hatay’ın patent almış ünlü künefesinin inceliklerini ustasından dinledik. Yolunuz Antakya’ya düşerse Yusuf Usta’nın Çınaraltı dükkanında közde künefenin tadına bakmayı unutmayın.
Yusuf Uzunparmak, Hataylıların çoğunun künefe yapmayı bildiğini söyledi. Hatta, eskiden künefe yapmayı bilmeyenlere kız verilmezmiş. Uzunparmak, “Evlerin avlusunda babalarımız, dedelerimiz köz üzerinde künefe pişirirdi. Hatay mutfak kültürünü yaşatmak için 17 yıldır mücadele veriyorum. Hatay’ın gerçek künefesini üretiyorum. Bunun için künefemiz ticaret odasından patent ve tescilli” dedi.
Lezzetli bir künefe için peynirin mayalanmasının inceliklerine değinen Uzunparmak sözlerine şöyle devam etti: “Künefe peyniri inek sütünden yapılır. Mayalanmış şekilde ve belirli süre mayaya gelmesi gerekir. Mayaya gelince sünme olur. Mayaya gelmez ise sünme olmaz, mayası geçerse de sünme olmaz, ekşime olur. Onun için künefe peynirini özel yaptırıyoruz. Peyniri makine değil elimizle kırıyoruz. Tereyağının dışında yağ kullanmıyoruz. Bakır tepside ve közde pişiriyoruz. Bizim künefemiz el emeği ile yapıldığı için ev künefesi olarak bilinir. Künefemizin kızarması için krema ve pekmez gibi bir malzeme kullanmıyoruz. Yerimiz küçük ama künefemiz dünya çapında. Bizim künefemizi Amerika’dan tutun, Suudi Arabistan’a kadar geniş alanda bilinmektedir. Bunu yaşatabilmek için çok çaba gösteriyoruz.”
Çınaraltı’na künefe yemeye gelen Cemil Cingöz, “Çocukluğumdan beri burada yerim. Közde künefe diğerlerinden çok farklı bir lezzete sahip” dedi. Hatay ili dışından gelen konuklar da künefenin tadının güzel olduğunu belirtiyorlar. “Ağzımızda Yusuf Usta’nın odun ve közde pişmiş leziz künefe tadı ile ayrılıyoruz” diyorlar.